FietsENmenu 2022

FietsENmenu 2022

        Op 21 mei kon het weer, fietsen en culinair genieten !

Twee keer moesten we de fiets op stal laten maar op 21 mei konden we gelukkig weer genieten van het traditionele FietsENmenu dat Satisfaction elk jaar op de kalender zet.

Voor 120 enthousiastelingen, het maximaal aantal deelnemers, werd op De Driesprong  het startschot gegeven voor een culinaire fietstocht door het Brabantse land. Het weer bleek na een paar onstuimige dagen een gunstige factor, het bleef droog en de zon die af en toe scheen maakte het aangenaam. De deelnemers vertrokken trouwens toch al met een smile op hun gezicht nadat zij door presentator Hans van Bussel al met een vrolijke noot werden toegesproken.
Met allemaal een fleurig gadget aan het stuur dat duurzaam jarenlang meekan, waren alle fietsers de hele route herkenbaar voor het publiek dat in de verschillende dorpen werd begroet.
De tocht was zo uitgezet dat de gerechtjes  deze keer wat meer in de buurt werden genuttigd zodat de plaatselijke en regionale horeca na de zware coronatijd de gunfactor van Satisfaction aan hun zijde had.

De eerste post was bij Brasserie Thuys in Sint-Michielsgestel om vervolgens koers te zetten naar restaurant Hemels in Vught. Op beide locaties waren spelelementen opgesteld waarbij de ene groep wat fanatieker deelnam dan de andere. Maar ook hier, vrijheid blijheid.

Eén van de opdrachten voor onderweg was het bedenken van een Brabantse spreuk waarbij de groepsnaam tot uiting kwam. Een kleine selectie uit de taalvondsten:
 ‘Gin gezeur en gin gemauw. De Loopfietsers blève Brabant en FietsENmenu   trauw’.

‘Mè Louvin op de sjees en bè elk karweike zuuke naor Cees’.

‘ ’t is ons skone Brabant waor ik van hauw. Mè ons fietske gaon we gere op sjouw. Mè zun alle zij aon zij en darum roepe wij ‘Tandje Erbij’.

‘ ’t moiste aon Brabant bende gij, Satisfaction, da bende gij. Ons klene durpke Rosmaelen daor vuule we ons vrij. Al zen ze Noit Nie Nuchter Nie, we zen der altijd bij’.

Na Vught ging het richting het Paleiskwartier waar de deelnemers bij de Stadsbrouwerij Jongens van de Wit konden meedoen aan een heuse bierproeverij. Vervolgens koersten de groepjes door het Bossche Broek richting Bij Bourgondisch. Ook daar was een spelelement dat voor menigeen komische momenten opleverde.

In de loop van de avond arriveerden alle groepjes weer op de Driesprong om bij Bottles onder het genot van een heerlijk dessert en een lekker drankje de hele dag nog eens te evalueren. En uiteraard te wachten op de prijsuitreiking. Na lang juryberaad kwamen de nummers 1, 2 en 3 uit de hoge hoed.
Winnaar editie 2022 van FietsENmenu : Excuusclubke De Halve Zolen.  Tweede werd De Antilopen en de derde prijs ging naar ’t Zooike.

De groep ‘De Halve Zolen’ won voor de tweede keer op een rij de eerste prijs. Maar zoals het voor de meeste groepen geldt gaat het nauwelijks of niet om de overwinning. Gewoon meedoen, onderweg van elkaars gezelschap en van een hapje en een drankje genieten, daar gaat het om.

Volgend jaar staat er geheid weer een FietsENmenu op het programma.

Nagenoeg alle foto’s zijn gemaakt door Karel Goossens.
Veel dank daarvoor !