Kunstenaar Diederick Kraaijeveld
Diederick Kraaijeveld is een beeldhouwer die werkt met geborgen hout dat afkomstig is van verlaten gebouwen, stranden, stadsstortplaatsen en ruïnes over de hele wereld.
Met die stukken hout, die door de meeste mensen als waardeloos worden beschouwd, creëert Kraaijeveld monumentale iconen van verlangen… Hij gebruikt alleen het geverfde hout in de originele kleuren en gebruikt geen verf.
Op deze wijze is ook de sculptuur van Albert West in de loop van 2021 en 2022 tot stand gekomen.
De stukken van Kraaijeveld zijn allemaal prachtig gemaakt van echt, gekleurd vintage hout dat de kunstenaar zelf verzamelt terwijl hij de wereld rondreist: van verlaten gebouwen in de Mojave-woestijn tot 16e-eeuwse Nederlandse herenhuizen. Aangezien voor een enkel werk meer dan honderd stukken verschillende soorten hout nodig zijn, is dit proces net zo belangrijk en indrukwekkend als de feitelijke assemblage van de gevonden materialen.
Hoewel de stukken soms barsten van de kleur, gebruikt Kraaijeveld zelf geen druppel verf. In plaats daarvan kiest hij ervoor om de originele kleur en tint te behouden, waardoor de afzonderlijke lagen hun eigen unieke combinaties kunnen vormen. Deze opvallende arrangementen, van ongerepte en onregelmatige houtoppervlakken, laten hun geschiedenis doorschijnen. Van veraf behoudt het werk zijn realisme; van dichtbij wordt de tovenarij van de kunstenaar onthuld. Het is van dichtbij dat men de enorme hoeveelheid werk en precisie kan zien.
Het is zijn doel om lichtgevende en begeerlijke iconen te maken van materiaal dat de wereld heeft weggegooid. Zoals hij aangeeft, zijn de werken opgebouwd uit “materiaal dat mensen hebben weggegooid omdat ze het waardeloos vonden”. Het is dit soort platte ironie en speelsheid die zijn werk doordringt. Zijn werk is een onderzoek naar de wisselwerking tussen popcultuur en cultuur als geheel, gepresenteerd op een geheel unieke en mooie manier.
De sculptuur van Albert West is daar een perfect voorbeeld van.