Historie Albert West

Historie Albert West

Albert West werd geboren als Albert Westelaken in ’s-Hertogenbosch en groeide op in een katholiek gezin met negen kinderen.
In 1963 kwam de toen 14-jarige Albert als zanger bij het, door Hans van Liempt opgerichte, Brabantse orkest The Shuffles. Ook drummer Jan van Creij en gitarist Jos Janssen – die later wordt vervangen door Henk van den Heuvel – maken deel uit van The Shuffles. De groep wordt ontdekt door Jan Vis, eigenaar van een boekingskantoor voor artiesten en orkesten. Hij wordt manager van The Shuffles en helpt hen aan een platencontract.

In 1969/1970 scoorde de band een grote hit met ‘Cha-la-la, I need you’.  Het lied stond negentien weken in de Nederlandse Top 40 en wereldwijd werden er vijf miljoen singles van verkocht. ‘Bitter Tears was zijn tweede hit met The Shuffles. In 1971 werden vijf singles uitgebracht, die allemaal een hit werden. Bijna twee jaar lang stond de band elke week in de Top 40.

In 1973 verliet hij die groep om als Albert West een solocarrière te starten. In mei dat jaar werd zijn single ‘Ginny come lately’ (een cover van Brian Hyland) een hit in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. In Oostenrijk was het drie maanden lang nummer één. Hiermee startte hij een solocarrière die vooral gekenmerkt werd door covers van ballads uit de jaren zestig, zoals ‘Tell Laura I love her’ en ‘Put your head on my shoulder’.

In 1975 deed West mee met het Nationaal Songfestival met het nummer ‘Ik heb geen geld voor de trein’ (later kwam er een Engelse versie met de titel ‘You and me’), maar verloor van Teach-In met ‘Dinge-dong.

In september 1976 had hij een hit met ‘Memory of life’, geschreven door Hans Vermeulen. In 1981 werd Martin Duiser zijn producer en bracht West de single ‘Don’t leave me this summer’ uit. In 1984 opende zijn manager Jan Vis een eigen studio en scoorde West opnieuw een hit met ‘Hot Havanna nights’. Hij had als producer ook een hit met ‘Stille Willie’ van de BB Band.

Albert ging in 1986 samenwerken met verschillende bekende Engelse en Amerikaanse artiesten. Chris Andrews schreef nummers voor hem en na vele jaren scoorde hij met ‘Give a little love’ weer een grote hit, deze keer samen met Albert Hammond. Met deze artiest bracht hij een succesvol album uit, ‘Hammond & West’, waarop van beide artiesten oude en nieuwe nummers stonden. Op het album ‘West & Friends’ uit 1988 zong West oude nummers met artiesten als Helen Shapiro, Tony Christie en Brian Hyland. Het album werd na een televisiespecial met goud bekroond.

Zijn 25-jarig artiestenjubileum in 1989 vierde hij met een album (25 jaar), waarop oude nummers opnieuw werden opgenomen en waaraan onder andere zangeressen Dana en Claudia Robine meewerkten. Aan het einde van dat jaar presenteerde Albert voor de NCRV een aantal televisieprogramma’s. In 1993 scoorde West voor het eerst sinds 1986 weer een hit met ‘Mockin’ Bird Hill, een nummer dat dankzij een reclamefilmpje voor een verzekeringsmaatschappij in de belangstelling kwam.

Met Bart de Graaff van Veronica vierde hij in 1995 het tienjarig jubileum van Zomertruuk, een door Nederland rondtrekkend muzikaal programma. Op 24 juni van datzelfde jaar zong hij op de Wereldjamboree van Scouting het door Henk Westbroek geschreven nummer ‘The future starts today’ , dat tijdens de openingsceremonie op 2 augustus door de NOS live werd uitgezonden met een publiek van 30.000 scouts uit de hele wereld.

Vanaf september presenteerde hij het televisieprogramma Op Nieuwe Toeren, waarin uitsluitend Nederlandse muziek naar voren werd gebracht. Ter gelegenheid van de veertigste Nationale Boomfeestdag (georganiseerd door UNICEF en Stichting Colombine) in 1996, nam hij de single ‘Het is tijd’ op. De opbrengst van het nummer ging naar verschillende natuurprojecten in ontwikkelingslanden.

Samen met de Band Zonder Banaan nam West in 2003 de single ‘Itsy bitsy teenie weenie yellow polkadot bikini’ opnieuw op. In hetzelfde jaar werd Albert benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In augustus 2005 scoorde Albert opnieuw een hit. Deze keer met ‘Is this the way to Amarillo’, dankzij een optreden in een reclamespot voor Bavaria. In hetzelfde jaar maakten Nederlandse militairen in Afghanistan een ludiek filmpje op de muziek van het lied en plaatsten het op YouTube. Hierop vertrok West naar dat land om voor de militairen op te treden.

In 2009 vierde de zanger zijn 45-jarig artiestenjubileum met een theatertour en nam hij deel aan het programma ‘De beste zangers van Nederland.

In 2011 kwamen The Shuffles bijeen voor een revival in De Kentering te Rosmalen. Dit event, mede  georganiseerd door Satisfaction Rosmalen, ging naast een legendarisch optreden gepaard met het uitkomen van het boek ‘En toen was er de hit’ geschreven door Peet Kappen.

Op 27 december 2012 kreeg hij een ruggenmerginfarct. Een bloedpropje tussen zijn vierde en vijfde nekwervel had verlammingsverschijnselen aan voornamelijk de linkerkant van zijn lichaam veroorzaakt.

Overlijden
Op 4 juni 2015 overleed Albert West op 65-jarige leeftijd na een week op de intensive care te hebben gelegen als gevolg van een aanrijding in Maren-Kessel met zijn revalidatie-driewieler. Hij was in botsing gekomen met een wielrenster en had daarbij hersenletsel opgelopen. Die middag stond er aanvankelijk een afspraak in de agenda over een nieuwe cd.

De uitvaartdienst was op 12 juni 2015 in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch en werd door velen bezocht, onder meer door goede vriend Albert Hammond. Dezelfde dag werd hij begraven op de gemeentelijke begraafplaats van Rosmalen.

Albert wordt vandaag de dag nog steeds gememoreerd als een man met een opgeruimd karakter en sympathieke uitstraling.  En met het altijd aanwezige enthousiasme had hij oor en oog voor iedereen. Hij wordt nog steeds met node gemist.